Online CV

online CV

De senaste åren har det blivit allt viktigare att synas: Konkurrensen är hård och man försvinner lätt i mängden av kandidater för samma jobb som man själv ansökt om. Det gäller med andra ord att skapa en typ av synlighet som består och som gör att man står ut i mängden, eller åtminstone att man är med i mängden snarare än mosad under den. Ett sätt att öka sin synlighet på är att skapa ett online CV, och det finns flera olika sätt att göra det på. Och vi kommer hjälpa dig med det du behöver veta för att ta steget ut i världen av onlinekonkurrens.

Hur skapar man ett CV online?

Att skriva ett CV är inte en exakt vetenskap, och man kan skriva dem på många olika sätt. Det är en sanning som gäller även när man skapar ett online CV, och utöver att man kan formatera och formulera sig på olika vis kan man dessutom distribuera sin profil på diverse varierande sätt. Ju mer kreativ man är desto fler sätt kan man säkert komma på, men vi tänkte dela med oss av några av de vanligast förekommande sätten.

Profil på LinkedIn

Att skapa ett användarkonto på nätverkssidan LinkedIn är alltid ett bra steg att ta. En av de första saker som många arbetsgivare gör efter att de har läst din arbetsansökan är att söka efter ditt namn på nätet, och om du har en profil på LinkedIn är det en av de första saker de får upp. Därför är det viktigt att ditt online CV är uppdaterat och ser professionellt ut så att de inte blir förvirrade av det de hittar när de söker på dig: Om du har skrivit i din arbetsansökan att du har arbetat inom X och Y men så har du inte uppdaterat ditt LinkedIn-profil för att lägga till Y så ser det inte bra ut. I bästa fall ser du ut att vara lat eller slarvig, och i värsta fall så framstår du som någon som ljugit i sin arbetsansökan.

Egen hemsida

Om du har möjlighet att skapa en egen hemsida (det behöver inte vara från grunden, ett snyggt template duger gott och väl) så är det definitivt något du bör utnyttja. Förutom att det visar initiativ från din sida så kan du dessutom välja att utforma ditt online CV på precis vilket sätt du vill. Genom att göra sidan intressant fångar du dessutom arbetsgivarens intresse under en längre stund än man typiskt sett lyckas med genom en bit papper eller ett dokument i en inkorg. Att man kan vara frikostigare när det kommer till bilder är även det positivt, för en bild säger mer än tusen ord. Håll dock ordet ”måttlighet” i bakhuvudet medan du tar ut svängarna i din design.

Sociala medier

Man ska inte döma hunden efter håren, men det är inte direkt någon hemlighet att arbetsgivare gärna dömer ut någon på förhand på grund av ytliga observationer. Om du är arbetssökande är det därför en bra idé att ta sig en extra titt på sitt Instagram-flöde eller sin Facebook-profil och försöka se den ur en arbetsgivares synpunkt. På så vis kan man vända ett eventuellt problem till en fördel och dra nytta av sin onlinenärvaro genom att använda den som ett utökat online CV.

Intresseblogg

Om du har ett intresse som relaterar till den yrkesroll man är intresserad av, eller utbildad inom, kan man blogga om sina projekt. Till exempel så kan du skriva blogginlägg om hur det går med renoveringen av ditt badrum, eller hur du går tillväga för att skapa egna smycken. Det är dock viktigt att dra en tydlig gräns mellan ”roligt fritidsprojekt” och ”professionell profil”, så att man inte råkar skapa en dagbok. Kom ihåg att arbetsgivaren vill lära känna dig utifrån din yrkesroll, inte utifrån din personlighet.